Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érszűkület,érelmeszesedés

2010.11.14

 

Az artériák (verőerek) oxigént és tápanyagokat szállítanak a sejtekhez, szövetekhez. Az egészséges artériák hajlékonyak, rugalmasak és erősek. Az érbelhártya sima, így a vér áramlása bennük  akadálytalan. Idővel a kor előrehaladtával  azonban, a verőerek elveszítik rugalmasságukat, érbelhártyájuk megvastagodik, és merevvé válik. Az érelmeszesedés legjellemzőbb formája az arteriosclerosis. Ilyenkor az érbelhártya alatt először kásaszerű anyagot tartalmazó, később  a mész (kalcium ) lerakódása miatt megkeményedő plakkok akadályozzák a szervek vérellátását. Az arteriosclerosis és atherosclerosis fogalmát gyakorta egymás szinonimájaként használják.

Mikor kezdődik?
Az érelmeszesedés - idővel - mindenkit érint. A koreai háborúban 18-20 éves halottak boncolásakor figyelték meg először, hogy már ebben az életkorban is fordulnak elő meszes plakkok, a folyamat tehát fiatalkorban is elkezdődhet.

Az érelmeszesedés kialakulása


A vérben a zsírok természetesen nem oldódnak. Ezért szállításukhoz olyan fehérjemolekulákra (apolipoproteinek) van szükség, melyek egyik vége vízoldékony, a másik pedig zsíroldékony. A zsíroldékony molekulavégek burokba zárják a zsírokat, a vízoldékony végek, melyek a szállító gömb (lipoprotein komplex) felszínén helyezkednek el,  vizes oldatban tartják  a zsírokat. A lipoprotein gömbök más anyagokat, főként antioxidánsokat (A-, C-, E-vitamin, szelén, glutation, glutation reduktáz és lipoportein lipáz enzimek, stb.) is szállítanak.

A fizikokémiai tulajdonságaik alapján elkülönítünk nagyon alacsony sűrűségű angolul  (VLDL =very low density lipoprotein), alacsony sűrűségű (LDL = low density lipoprotein) és magas sűrűségű (HDL = high density lipoprotein) zsír-fehérje komplexeket (lipoproteineket).

A HDL-t a máj termeli. Feladata, hogy a vérben szabadon keringő zsírokat megkösse és a májba szállitsa, transzportálja. A HDL-koleszterin magas szintje tehát védő hatású az  érelmeszesedéssel szemben.

A VLDL zsírjaiból a lipoprotein lipáz  enzim zsírsavakat hasít le, amelyek a vérbe jutnak, majd az anyagcserében energiként  hasznosulnak.

Az LDL-koleszterin a májsejtek LDL-receptorain (érzékelőin) keresztül a májsejtekbe jut, ahol részben újra hasznosul, részben kiválasztódik az epével. Az arteriosclerosis képződésének alapja, hogy az LDL-koleszterin nem tud hasznosulni a májban. Ez a rendellenesség szülőről gyermekre 50% valószínűséggel öröklődik, a beteg férfiak 85%-a, a beteg nők 65%-a negyven éves kora előtt, szív- és érrendszeri betegségekben hal meg. Jóval gyakoribb azonban, hogy az LDL-koleszterin szerkezete megváltozik - például cukorbetegségnél cukor kötődik hozzá, vagy toxikus kémiai szabadgyökök hatására károsul.

A lipoproteinben található vitaminok és a glutation (egy tripeptid,az egyik legerőseb hatású gyökfogó és így rákellenes szer) - a szelént tartalmazó glutation-reduktáz enzimek - lényegében a toxikus szabadgyökök ellen védik a lipoproteineket.

Kép

A glutation a legerősebb gyökfogó  szerkezete

Stressz esetén a kis erek összehúzódnak, ennek következtében a szövetek oxigénellátása csökken, és úgynevezett szuperoxidok (a szuperoxidok a legerősebb szabad gyökök egyike  amelyek a nagy molekulák szétesése közben keletkezek  és szabadulnak fel ,tulajdonképpen egy fölösleges elektront tartalmazó oxigén molekula ,a szabad gyökök mint ismeretes nagy szerepet játszanak a rákos sejtek kialakulásában ).

                                 

Kép

                                                                 Elektron rablás

 

Ezek is károsítják az LDL-koleszterint, sőt, közvetlenül az érfalat is. Ha  ez a molekula  károsodás mégis megtörténik, módosult LDL-koleszterin keletkezik, melyet a máj LDL-receptorai nem képesek felismerni. A lipoproteineket ilyenkor az érfal falósejtjei próbálják meg eltávolítani. Ezeket "habos sejteknek" nevezzük, mert sejtplazmájuk telve van zsírbuborékokkal. A habos sejtek az érbelhártya párnaszerű kiemelkedését, tulajdonképpen "kásadaganatát" (= atheroma) okozzák. Ez például hirtelen vérnyomás-emelkedésre megrepedhet, és a törmelékes anyag a kiserekbe juthat, míg a sérült atheroma helyén vérlemezkék csapódnak ki, és vérrög keletkezhet. Ez a szívinfarktus leggyakoribb oka.

Az érfalba került zsírok idővel kalciumot kötnek meg, ilyenkor már meszes plakkról beszélünk. Érelmeszesedésre hajlamosító állapotok a magas vérnyomás, kóros vérzsírértékek, bizonyos kórokozók (Chlamydia pneumoniae), allergiás reakciók, dohányzás, a vér magas homocisztein tartalma, cukorbetegség, idült vesebetegség, elhízás, stressz, genetikai hajlam.
A vérben a zsírok természetesen nem oldódnak. Ezért szállításukhoz olyan fehérjemolekulákra (apolipoproteinek) van szükség, melyek egyik vége vízoldékony, a másik pedig zsíroldékony. A zsíroldékony molekulavégek burokba zárják a zsírokat, a vízoldékony végek, melyek a szállító gömb (lipoprotein komplex) felszínén helyezkednek el, így tartják vizes oldatban a zsírokat. A lipoprotein gömbök más anyagokat, főként antioxidánsokat (A-, C-, E-vitamin, szelén, glutation, glutation reduktáz és lipoportein lipáz enzimek, stb.) is szállítanak.
                          

Kép

                      A zsírmolekula a triglicerid

Az érelmeszesedés tünetei
Az érelmeszesedés tünetei attól függnek, hogy melyik artériát szűkíti be az atheroma , a kásadaganat ,illetve a meszes plakk.

A koszorúerek szklerotikus beszűkülése szívér-görcsöt (angina pectoris, e: angina pektórisz), szívinfarktust és a szívizmok lassú de folyamatos pusztulását eredményező cardiosclerosist (kardioszklerózis) okoz, melynek során a szívizmok helyét fokozatosan kötőszövet veszi át. Tünetei a ritmuszavarok és a fokozódó szívelégtelenség. Főként szívbetegségek vagy agyi elhalás miatt a fejlett országokban az érelmeszesedés a vezető halálok.

Az agyi erek meszesedése értelmi leépülést, heveny formájában agylágyulást okoz, mely maradandó bénulást hagyhat maga után. Máskor az agy állományának elhalását közvetlenül trombózis, embólia vagy roncsoló agyvérzés okozhatja.

A végtagok artériáinak elmeszesedése végtagelhalást eredményezhet. Az alsó végtag esetében járásra fokozódó, megállásra enyhülő fájdalom (claudication intermittens, e: klaudikáció intermittens = változó súlyosságú sántítás) formájában mutatkozik meg az érelmeszesedés, később az alsó végtag részben vagy egészben elhalhat (gangréna), ha a sérült eret időben nem operálják meg.

Sajnos tehát a meszes érelzáródás legtöbbször heveny életveszélyes betegség formájában jelentkezik. Ha a szövetek oxigénellátása helyreáll, a szövetelhalás elkerülhető. Ilyen betegség, pl. a TIS (tranzitórikus iszkémiás attak = átmeneti oxigénhiányos roham), amely agyérkatasztrófa képét mutathatja, de a beteg felépül. Az érelmeszesedés az erek falának zsákszerű kiöblösödésében,  verőér tágulatban ,aneurizmában is megmutatkozhat.

Az érelmeszesedés tünetei a belek működésében is megmutatkoznak: kezdetben étkezés utáni görcsös fájdalmak ("hasi claudicatio"), melyet a bélfal elhalása, perforációja, majd hashártyagyulladás, szepszis követ. Az érelmeszesedés tünetei attól függnek, hogy melyik artériát szűkíti be az atheroma, illetve a meszes plakk.

A diagnózis

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Take

(Justinbom, 2019.01.17 17:22)

Godlike era
Recently I found cool sites
Online exciting
<a href=http://striptis.top/>Take</a>

Прикольные новости

(JerryMuh, 2019.01.11 20:42)

Привет всем участникам!
Нашел познавательную подборку на этом сайте: http://okaybro.ru :
архитектура петербурга http://okaybro.ru/arhitektura/
<a href=http://okaybro.ru/gifki-gif-animacii/>гифки женщине</a> красивые гифы
http://okaybro.ru/3268-ekskursiya-po-zavodu-general-motors-v-sankt-peterburge.html <b> Экскурсия по заводу General Motors в Санкт-Петербурге </b>
<a href=http://okaybro.ru/229-puteshestvie-v-severnuyu-chernogoriyu.html> Путешествие в северную Черногорию </a> <b> Путешествие в северную Черногорию </b>
http://okaybro.ru/3594-puteshestvie-na-ostrov-pinang-v-malayzii.html

Комфортное жилье у моря - это просто!

(Shale, 2019.01.08 16:27)

Шале Ла Рош - проект для комфортной и благоустроенной жизни на Южном берегу Крыма. Удобные квартиры от 2.5 млн. рублей, гибкая система скидок, рассрочка и ипотека. Жить у моря - просто! http://shalelarosh.ru +7-918-469-25-86
Продажа земельного участка категории ИЖС в Ялте. Площадь-5 соток, район Массандровского дворца. Юридически готов к сделке, панорамный вид на море и горы.

dating and love

(Jessicakat, 2019.01.07 20:09)

clowns dating site
sda dating app
dating in durban south africa

<a href=http://www.anonim.ultimate-dating.icu/4/380.php>dating location based app</a>
<a href=http://www.extra.dating-assistant.icu/8/596.php>pull the pig dating site</a>
<a href=http://www.anonim.vip-dating.icu/17/996.php>elf on the shelf dating</a>
<a href=http://www.extra.dating-assistant.icu/10/682.php>dating website beirut</a>
<a href=http://www.vip.web-dating-guru.icu/7/634.php>online dating site for teens</a>

should i continue dating her
speed dating in rhode island

Интересная фотосессия

(Michaelzep, 2019.01.07 19:45)

Приветствую!
Нашел подборки гифок и приколов на этом сайте: http://himaan.ru :
<a href=http://himaan.ru/priroda_foto/>ноябрь фото природы</a> живая природа фото
<a href=http://himaan.ru/interesnoe-video/>смотреть познавательные видео</a> какое нибудь интересное видео
http://himaan.ru/7588-kuching-gorod-koshek-v-malayzii.html <b> Кучинг: город кошек в Малайзии </b>
<a href=http://himaan.ru/7374-foto-zhizni-lyudey-v-phenyane.html> Фото жизни людей в Пхеньяне </a> <b> Фото жизни людей в Пхеньяне </b>

Дитя в жизни прекрасного пола

(WilliePap, 2019.01.02 19:52)

«Любит женщину, полюбит и ребенка». Все мы весьма часто слышим такую присказку, когда заходит речь о детях, каковых мужчина получает вместе с любимой представительницей слабого пола. Ведь джентльмен влюбляется вовсе не в деток, а девушку и смыслит что если уж он предполагает существовать вместе с ней, значит он еще полностью готов взять на себя лично такие прямые обязанности.
Детальнее:
<a href=http://vokez.ru/zdorove-zhenshhiny/1281-lechenie-dermatitov.html>ребенок женщина</a>

#28 best buy for Cephalexin line

(Jalfsavy, 2018.12.29 13:46)

#28 Order Cephalexin Line &nbsp. Keflex ( Cephalexin ) used to treat certain infections caused by bacteria. Full course prescribed by your doctor, even if you begin to feel better after a few days.
#28 https://bit.ly/2Cr4kCN

Set-up cheap sldnfl without medicine

(HorazeGaf, 2018.12.27 20:45)

viagra generic offline
http://xlviagracan.com - viagra for sale viagra 4 woman
<a href="http://xlviagracan.com">viagra for sale</a> - viagra 5mg cost location
40 mg viagra

Интересная фотоподборка

(JerryMuh, 2018.12.26 04:06)

Всем привет!
Нашел интересную информацию на этом сайте: http://okaybro.ru :
области архитектуры http://okaybro.ru/arhitektura/
<a href=http://okaybro.ru/priroda_foto/>фото природы мира</a> фото природы на рабочий стол
http://okaybro.ru/7982-chelovek-kotoryy-smeetsya.html <b> Человек, который смеется </b>
<a href=http://okaybro.ru/800-pohozhe-na-avto-napala-vataga-indeycev.html> Похоже, на авто напала ватага индейцев </a> <b> Похоже, на авто напала ватага индейцев </b>
http://okaybro.ru/7910-devushki-vozvraschayutsya-s-vecherinok.html

Различные породы собак с описанием, фото и свойствами разведения

(Georgeemamy, 2018.12.08 08:20)

Собака – существо, точто приручено и одомашнено человеком еще в глубочайшей древности. Основные археологические обнаружения скелетов данного животного поблизости обители человека, обнаруженные на Евразийском земной части, имеют отношение к поре мезолита. Возможней всего, собака существовала первоначальным свойским животным, то которое выявляло древнему человеку помощь на ловле зверя.
Детальнее: <a href=http://burac.ru/porody-sobak/38-sharpey.html>большие породы собак</a>